Koliko mladih i gde radi preko leta?

Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u Srbiji u prvom kvartalu ove godine iznosila je 14,8 odsto i to 14,1 odsto među muškarcima i 15,8 odsto među ženama.

– Na rezultate na tržištu rada ne utiču samo kretanja zaposlenosti i nezaposlenosti, već i demografski trendovi, koji su naročito nepovoljni kada je reč o populaciji uzrasta od 15 do 24 godine – piše u saopštenju zavoda. Stopa nezaposlenosti mladih u prvom kvartalu 2018. iznosi čak 34,6 odsto.

S druge strane, podaci Ankete o radnoj snazi navode da se oko 20.000 mladih godišnje preseli u neku stranu državu. Ne treba biti matematički genije da bismo shvatili na koji način se stopa nezaposlenosti među populacijom od 15-24 godine smanjuje. Međutim, šta rade oni koji žele da zarade koji dinar više tokom leta?

Pričali smo sa studentima i mladima iz Srbije i čuli njihova iskustva, kao i koje sve poslove rade tokom letnje sezone.

Bojana (25)– Radim kao promoterka parfema u jednom tržnom centru u Beogradu. Iskreno, srećna sam što me moji ne pritiskaju da moram da radim, pa sam samoinicijativno našla ovaj posao. Prvo, prija mi jer sam na istom mestu i ne moram da lutam po celom gradu, a i devojke sa kojima radim su okej.

Uroš (23)– Uhhh… Radio sam kao takstista, pa potom u jednom magacinu da bih na kraju završio ovde u kafiću kao šanker. Šta fali, sve treba probati. Ja sam odustao od faksa i sada sam slobodan kao ptica na grani. Već odavno ne očekujem od mojih da me izdržavaju, osim što svaki dan imam da doručkujem, ručam i večeram. E, ali da bih se osamostalio treba mi mnogo više. Ovim tempom će potrajati dobrih deset godina, ili jedino da ne spavam uopšte.

Ivana (22)– Studiram u Kragujevcu pa svakog leta izdvojim mesec dana da skupljam pečurke u svom rodnom gradu. Ekipa nije preterano zanimljiva i uglavnom su to žene 55+, ali meni tih 20-ak dana dobro dođe da zaradim oko dvesta evra za letovanje.

Miki (25)– Iz Ivanjice sam što samim tim znači – maline. Čuo sam da su dnevnice od 1500 do 2000, ali ja te pare ne vidim jer berem sa mojima. Prethodnih godina sam imao dovoljno da odem na more i da ostavim kad se vratim u Bg. Ove i nije baš tako ali kad je frka ne možeš mnogo da biraš. Radio sam na trafici jedno vreme za 30.000 a ovde uspem da zaradim skoro duplo više, naravno kada je cena maline veća.

Aco (22)– Vozim službeni auto u jednoj firmi u BG-u. Oni često menjaju zaposlene jer nismo prijavljeni pa je mesec, dva dovoljan period da zaradim. Volim da vozim i jedino što mi smeta su gužve i ogromna vrućina, ali dobro. Izguraš to dok ne dođe vreme za neko letovanje pa brzo zaboraviš na sve probleme.

Danijela (25)– Radim u call centru na Novom Beogradu. Inače sam iz Zaječara i studiram Filološki, ali se odužilo više nego što sam planirala. Malo mi je problem zbog ispitnog roka ali tako je svima. Nekako se nađe vreme za knjigu, i za posao. Od mojih dobijam za stan a za ostalo se snalazim sama, leti najviše jer imam dosta slobodnog vremena.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *